- Op 13 november werden de premies voor de basisverzekering van de zorg in 2025 bekend, maar inmiddels is dat ook gebeurd voor aanvullende verzekeringen.
- Je kunt je onder meer extra verzekeren voor tandartskosten, fysiotherapie of orthodontie.
- Daarbij is het goed om de kosten en dekking van aanvullende verzekeringen te bekijken in samenhang met de premies voor de basisverzekering.
- Lees ook: Dit gebeurt er met premies voor zorgverzekering in 2025: bekijk wat jouw verzekeraar doet
Afgelopen week werden de premies voor de basispolis van de zorgverzekering voor 2025 bekendgemaakt. Normaal gesproken worden dan ook de premies voor aanvullende verzekeringen bekend, maar dat is dit jaar met enige vertraging gebeurd.
Zorgverzekeraars hebben van de Nederlandse Zorgautoriteit de ruimte gekregen om hun premies voor de aanvullende zorgverzekering later bekend te maken, met 19 november als deadline.
Inmiddels zijn de premies voor aanvullende verzekeringen bekend. Wat valt daar bij op? Zorgvergelijker Poliswijzer.nl wijst op de veranderingen bij aanvullingen op de basisverzekering: de tandartsverzekering, extra fysiotherapie en de dekking voor orthodontie via een aanvullende verzekering.
Tandartsverzekering in 2025
Het merendeel van de tandzorg voor volwassenen valt buiten het basispakket van de zorg. Daarom kiezen volwassenen vaak voor aanvullende tandartsverzekeringen.
Bij een aanvullende tandartsverzekering is echter van groot belang wat de verhouding is tussen de maximale vergoeding voor tandartskosten die verzekeraars bieden, en de premie die je betaalt. In de meeste gevallen is de maximale vergoeding 250 euro of 500 euro.
Van belang is verder dat zorgverzekeraars niet altijd het hele bedrag vergoeden: als je een dekkingspercentage van bijvoorbeeld 75 procent kiest, dan is dat het percentage van de tandartskosten dat je terugkrijgt per behandeling. Vervolgens geldt op jaarbasis een maximaal bedrag van bijvoorbeeld 250 euro dat onder de dekking valt,
De tandartsverzekering met een vergoeding van 250 euro en een dekking van 75 procent per behandeling is de populairste keuze onder overstappers, zo blijkt uit historische data van Poliswijzer.nl. Van belang daarbij is om te letten op de combinatie van de tandartsverzekering én de premie voor de basisverzekering.
Voor 2025 biedt FBTO de scherpste premie voor een maximale vergoeding van 250 euro en een dekking van 75 procent per behandeling, aldus Poliswijzer.nl. FBTO heeft de premie voor deze dekking niet verhoogd en die blijft daarmee 9,50 euro per maand. Samen met de online naturapolis van de basisverzekering van FBTO (145,95 euro) betaal je dan 155,45 euro per maand.
Bij VinkVink van Menzis is de basisverzekering van 141,40 iets goedkoper dan bij FTBO, maar de premie van de tandartsverzekering wordt in 2025 verhoogd naar 14,45 euro per maand. Bij elkaar betaal je dan 155,85 euro per maand. Dat is 40 cent meer dan bij FBTO
Fysiotherapie: dekking via aanvullende zorgverzekering
Fysiotherapie wordt voor de basisverzekering alleen in specifieke gevallen vergoed voor volwassenen. Daarbij verschilt het aantal vergoede behandelingen per aandoening. Als sprake is van een "chronische aandoening" moet je de eerste twintig behandelingen zelf betalen en start de vergoeding daarna. Bij artrose aan de knie of heup worden twaalf behandelingen binnen een periode van twaalf maanden vergoed, blijkt uit een overzicht van Zorgwijzer.nl.
Aanvullende zorgverzekeringen kunnen extra dekking bieden voor fysiotherapie. Volgens Poliswijzer.nl heeft FBTO de voordeligste aanvullende verzekering voor fysiotherapie in 2025, met een dekking van zes behandelingen voor 7,25 euro per maand, of 8,25 euro per maand als je 27 jaar of ouder bent. De premies liggen bij FBTO in 2025 1 euro per maand hoger.
De zorgverzekeringen CZdirect en De Friesland bieden ook concurrerende opties voor fysiotherapie met premies van respectievelijk 6,50 euro en 6,95 euro per maand voor zes behandelingen. De basisverzekering van CZdirect (148 euro, natura select) en De Friesland (natura online, 148,95) zijn net wat hoger dan de eerder genoemde premie van FBTO (natura online, 145,95).
“Om de premie laag te kunnen houden hebben beide Achmea-labels (FBTO en De Friesland) de vergoeding bij een niet-gecontracteerde fysiotherapeut verlaagd naar 50 procent”, merkt zorgexpert Jorn Alders van Poliswijzer.nl op in een perstoelichting.
Orthodontie: wachttijd voordat je vergoeding echt krijgt
Voor kinderen wordt veel tandheelkundige zorg vergoed vanuit de basisverzekering, maar dat geldt niet voor orthodontie. Voor ouders met kinderen die mogelijk een beugel nodig hebben, kan het dus verstandig zijn om een extra verzekering af te sluiten voor orthodontie. De dekking en premie voor orthodontie voor kinderen is overigens anders dan wanneer je je als volwassene voor orthodontie wilt verzekeren.
Volgens Poliswijzer.nl beperken steeds meer zorgverzekeraars in 2025 de vergoedingen voor orthodontie. Veel polissen hanteren een zogenoemde wachttijd van één jaar, voordat de verzekerde een (eenmalige) vergoeding van bijvoorbeeld 500 euro daadwerkelijk krijgt. Je moet dan twee jaar voor zo'n aanvullende verzekering betalen, voordat je de vergoeding kunt incasseren.
Eerder lag de drempel voor een wachttijd bij de vergoeding vaak bij bedragen van 1.000 euro.
“Voor ouders met kinderen die een beugel nodig hebben, is het belangrijk om tijdig een aanvullende verzekering af te sluiten. Door de wachttijden en beperkte vergoedingen is een zorgvuldige vergelijking van polisvoorwaarden essentieel om onvoorziene kosten te voorkomen", stelt zorgexpert Alders van Poliswijzer.nl